fbpx

ESKİ KAPLICA

1385 yılında yapılan ve ‘Eski Kaplıca‘ olarak bilinen hamam, Bursa’da yapılmış en eski kaplıca hamamdır. Bizans (Justinianus) döneminde Çekirge’de kaplıcaların olduğu bilinmektedir. Nitekim bu kaplıcanın ilk kalıntılarının Bizans dönemine kadar indiği görülmektedir. ‘Eski yapı, hücreler ve ortada bir mermer havuz ihtiva ediyordu ki, bugün kısmen korunduğu görülür.’ Beş farklı mekandan oluşan Eski Kaplıca, mimari özelliği bakımından Bursa’daki hiçbir hamam yapısının planına uymaz.

Bugün yeniden onarılan ve Bursa’nın en eski ve en büyük hamamlarından biri olan; Çekirge caddesinin batı ucunda, yolun sağında bulunan Eski Kaplıca’nın, etrafı Bizans sütunlarıyla çevrili havuzlu kısmında, ‘havuzdan yükselen buharla, kendinizi bir Wagner pera sahnesinde sanabilirsiniz. Havuzdaki su 45 derece, kaynakta ise 90 derecedir. İlginç olan, aynı yamaçta, Türklerin tabiriyle karpuz çatlatacak derecede, buz gibi soğuk pınarlar da yer almaktadır.’

Evliya Çelebi’nin verdiği bilgiye göre, burada bir banyo yaptıktan sonra insan vücudu, kulak memesi kadar yumuşuyor ve insanın eli vüvudunda sabun gibi kayıyor.

Günümüzde, hamamın altında bulunan zarif Kemerli Çeşme’den kalp çarpıntısına iyi geldiği söylenen su içilebilir ya da kaplıcanın sularında şifa aranabilir.

Kaynak: Bursa Osmangazi Belediyesi, Bir İmparatorluğun İzi Trace Of An Empire Osmangazi